لکنت زبان چیست ؟
لکنت زبان، یک نوع اختلال گفتاری ارتباطی است . در واقع لکنت زبان، اختلال در روان صحبت کردن است که معمولا از دوران کودکی خودش را نشان می دهد . لکنت زبان سبب می شود که فرد تسلط کافی بر روی صحبت کردن خود نداشته باشد و سرعت صحبت نمودن او از حالت طبیعی خارج شود . افرادی که به این اختلال دچار هستند، می دانند که چه باید بگویند اما در ادا نمودن آن ناتوان هستند .
لکنت زبان در هر سنی می تواند رخ دهد و این اختلال در پسران شیوع بیش تری دارد . این اختلال معمولا بین 18 تا 24 ماهگی آغاز و تا 5 سالگی دیده می شود . البته در سنین 6 تا 7 سالگی با شروع مدرسه، می تواند این اختلال دوباره بروز نماید . گاهی برخی افراد در دوران بلوغ که قبلا به نحوی لکنت زبان داشته اند، دچار لکنت زبان می شوند .
علائم لکنت زبان در کودکان
مشخص ترین علامت لکنت زبان همان مکث و وقفه در گفتار است که همه افراد به راحتی می توانند آن را تشخیص دهند . اما در این جا تعداد بیش تری از علائم لکنت زبان را بیان می کنیم :
- وقفه هایی در تولید صداها و هجاها
- کشیدن صداها
- مکث های غیر عمد
- ترس از بیان برخی از کلمات
- کشیدن حروف
- پرهیز نمودن از صحبت در برخی مکان ها و موقعیت ها
- کمک گرفتن از حرکاتی مانند فشارآوردن به لب ها، بستن چشم ها و یا مشت کردن دست ها
- جایگزین نمودن کلمه ای به جای استفاده از کلمه مشکل دار
علل ایجاد لکنت زبان
علل رایج لکنت زبان شامل موارد زیر است :
- ژنتیک
- استرس
- آسیب احساسی و عاطفی
- سرعت غیر طبیعی در صحبت کردن
- آسیب دیدگی مغزی
- اختلالات ذهنی
درمان لکنت زبان
روانپزشک کودک دکتر فرامرز ذاکری درباره لکنت زبان در کودکان گفت : روش های مختلفی برای درمان لکنت زبان وجود دارد . ممکن است به دلیل متفاوت بودن مسائل و نیازهای فردی، یک روش برای یک فرد مفید باشد، اما برای فرد دیگری موثر نباشد .
درمان غیر مستقیم : برای کودکان زیر 5 سال مفید است . اولین گزینه ای است که توسط متخصصین توصیه می شود . هدف از درمان غیر مستقیم ایجاد محیطی آرام و بدون فشار برای صحبت کردن کودک است . به وجود آوردن چنین محیطی نیازمند رعایت و در نظر گرفتن موارد زیر است :
- آرام صحبت نمودن با کودک
- تشویق کودک به صحبت نمودن در جمع خانواده
- پرهیز از متوقف کردن کودک در هنگام صحبت کردن
- ایجاد محیطی امن در خانه
درمان غیر مستقیم : در این روش والدین کودک، تحت نظارت متخصص روانپزشک و روانشناس، برنامه های ویژه ای را پیاده سازی می کنند . درمان مستقیم برای کودکان بالای 5 سال به موارد زیر کمک می نماید :
- افزایش اعتماد به نفس
- کمک به آشنایی کودک با مشکل خود
- از بین بردن احساساتی مانند شرم
- رشد مهارت های ارتباطی
در صورتی که احساس کردید کودکتان به این مشکل دچار است ، با مراجعه به نزد یک روانپزشک خوب ابتدا وجود یا علائم وجود این اختلال را بررسی کنید . سپس اگر تشخیص داده شد کودک شما به اختلال لکنت زبان دچار است، راهکارهای دارویی و غیر دارویی تجویز می شود تا روند بهبودی کودکتان حاصل شود .
جهت کسب اطلاعات بیش تر در رابطه با روانپزشک خوب در تهران می توانید به این لینک مراجعه نمایید .