مواد مخدر Opioids
درمان مسمومیت حاصل از مصرف مواد مخدر
درمان دارویی اختلال در مصرف مواد افیونی
دارو ها و مواد مخدر توهم زا Hallucinogens
درمان مصرف مواد مخدر توهم زا
مواد مخدر Opioids
داروهای مخدر و مواد مخدر گیرنده های مو ، کاپا و دلتا mu, kappa ,delta را تحریک می کنند (که به طور معمول توسط مواد افیونی درون زا تحریک می شوند) و در بی دردی ، آرام بخشی و وابستگی نقش اساسی دارند. این مواد شامل هروئین ، اکسی کدون ، کدئین ، دکسترومتورفان ، مورفین ، متادون و مپریدین (دمرول) است.
مواد مخدر همچنین تأثیراتی بر سیستم دوپامینرژیک می گذارد ، که واسطه خاصیت اعتیاد آنها است.
مخدر های نسخه ای رایج شامل:
OxyContin[oxycodone]
Vicodin [hydrocodone/acetaminophen]
Percocet[oxycodone/acetaminophen]
وقتی فردی بدون دلیل از این دارو ها استفاده می کند، یا در مراجعه به پزشک درخواست تجویز آنها را می کند باید در ارتباط با سوء مصرف آنها هشدار داد. این نکته می تواند نشان دهنده وابستگی فرد به دارو ها باشد.
ارائه بالینی
مسمومیت به مواد افیونی باعث خواب آلودگی، تهوع / استفراغ، یبوست، لکنت زبان، تشنج، دپرسیون تنفسی، می شود که ممکن است در مصرف بیش از حد به حالت اغما یا مرگ منجر شود.
مهارکننده های مپریدین و مونوآمین اکسیداز که در ترکیب گرفته شده ممکن است باعث سندرم سروتونین شود: هایپرترمی ، گیجی ، فشار خون بالا یا افت فشار خون و سفتی عضلات از علائم آن می باشد.
درمان مسمومیت حاصل از مصرف مواد مخدر
- برای درمان فوری مسمومیت حاصل از سوء مصرف مواد مخدر و دارو های مخدر ابتدا باید علائم حیاتی بیمار کنترل شود.
- تنفس اکسیژن به بیمار لازم است.
- در مصرف بیش از حد ، تجویز نالوکسون (آنتاگونیست مواد افیونی) باعث بهبود دپرسیون تنفسی می شود.
درمان دارویی اختلال در مصرف مواد افیونی:
ضرر ها | فواید | ساز و کار | دارو |
این دارو فقط به افرادی که در ترک مواد مخدر به سر می برند تجویز می شود. می تواند باعث طولانی شدن فاصله QTc شود. بنابراین ، غربالگری الکتروکاردیوگرام ، به ویژه برای برخی از بیماران مانند بیماران قلبی نشان داده شده است. | روزانه یک بار مصرف می شود. مرگ و میر و مرگ و میر را در افراد وابسته به مواد افیونی به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. درمان در زنان وابسته به مواد افیونی باردار. | اثر در طولانی مدت کاهش استرس در افراد در حال ترک | متادون |
فقط با تجویز پزشک مستقر در مطب موجود است. | نسبت به متادون بی خطر تر است. وابستگی ایجاد نمی کند. مسمومیت ایجاد نمی کند. حاوی بوپرنورفین و نالوکسون است. | نوعی داروی مخدر کاهش استرس در افراد در حال ترک | بوپرنورفین |
مصرف زیر نظر پزشک
| به دو صورت تزریقی و خوراکی مناسب برای افراد با انگیزه بالا | ترک دهنده اعتیاد به مواد مخدر برای درمان مسمومیت مصرف هروئین | نالترکسون |
درمان شامل موارد زیر است:
- علائم متوسط: درمان علامتی با کلونیدین (برای علائم خودمختار و علائم ترک) ، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدیNSAIDs برای درد ، دیکلایکومین برای گرفتگی شکم و غیره.
- علائم شدید: سم زدایی با بوپرنورفین یا متادون.
دارو ها و مواد مخدر توهم زا Hallucinogens
داروهای توهم زا شامل psilocybin (mushrooms), mescaline (peyote cactus) و lysergic acid diethylamide (LSD) می باشند.
این مواد اثرات دارویی متفاوتی در بدن دارند، اما اعتقاد بر این است که LSD بر روی سیستم سروتونرژیک عمل می کند. هالوژینوژن ها یا همان توهم زا ها باعث وابستگی جسمی نمی شوند ، اما وابستگی روانشناختی به آنها در بیماران دیده شده است.
این تأثیرات شامل تغییرات ادراکی (توهم ، تحریف تصویر بدن ، حس متقارن) ، اتساع مردمک ، افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا ، لرزش ، عدم هماهنگی و تعادل ، تعرق است
معمولا تاثیر آنها 6 الی 12 ساعت به طول می انجامد. اما بسته به شخص و مقدار مصرف می تواند تا چند روز نیز در بدن فرد بماند.
مصرف مواد توهم زا مانند یک سفر بسیار بد همراه با اضطراب، استرس، وحشت و علائم روانی شامل پارانویا و توهم است.
درمان مصرف مواد مخدر توهم زا
- نظارت بر رفتارهای خطرناک و اطمینان خاطر از بیمار
- در صورت لزوم برای روان پریشی ،بنزودیازپین ها استفاده کنید (در صورت لزوم می توان از داروهای روانپزشکی استفاده کرد).
برای درمان و ترک اعتیاد به مواد و دارو های مخدر مراجعه به پزشک کافی نیست، بلکه قبل از هر اقدامی، فرد را باید برای ترک اعتیاد آماده نمود. آمادگی روحی و روانی لازمه ترک اعتیاد موفق و درمان مسمومیت های حاصل از آن می باشد. به همین دلیل مراجعه به روانپزشک خوب و مجرب در این برهه زمانی حیاتی است. تشخیص و درمان سریع و به موقعه تمامی عارضه های حاصل از ترک اعتیاد را کاهش داده و از عود بیماری های روانی و جسمی جلوگیری می کند.
برای دریافت مشاوره در تشخیص اختلالات مرتبط با مصرف مواد و دارو های مخدر و توهم زا و درمان توسط دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک می توانید با شماره های ۲۲۲۶۰۰۶۷ و ۲۲۷۲۵۵۰۶ تماس بگیرید .
با دنبال کردن آدرس اینستاگرام دکتر فرامرز ذاکری از آخرین مقالات و مطالب سایت ایشان باخبر شوید .