شما هم تا به حال کودکانی را دیده اید که مدام داد می زنند، فحش می دهند، اشیاء دم دست خود را به هر طرف می اندازند یا به سر و صورت مادر خود مشت می زنند و یا نوجوانانی که در خانه، مدرسه و محل زندگی خود دعوا و زد و خورد راه می اندازند و دردسر درست می کنند .
در تحقیقات انجام شده در رابطه با رفتارهای ناهنجار، پرخاشگری رفتاری است که برای آسیب و صدمه رساندن به شخص دیگری طرح ریزی یا اجرا می شود . روانپزشکان و روانشناسان معتقدند که رفتارهای پرخاشگرانه معمولا از اوایل زندگی شروع می شود . 55 درصد پسران و 41 درصد دختران از سن 2 سالگی رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان می دهند . با رفتن کودکان به کودکستان پرخاشگری جزئی مانند هل دادن و زدن دیگران در بسیاری از آن ها کاهش می یابد و با ورود به مدرسه این کاهش ها ادامه می یابد .
علل پرخاشگری کودکان
پرخاشگری کودکان دلایل مختلفی دارد :
- الگو برداری از پرخاشگری والدین : کودکان از والدین خود یاد می گیرند که چگونه برخورد کنند، چگونه به خواسته خود برسند، چگونه احساس خشم خود را کنترل کنند و … . کودک ممکن است که در معرض پرخاشگری بزرگترهای خود قرار گرفته باشد و این رفتارها را از والدین خود الگو برداری نماید .
- پرخاشگری؛ رفتاری آموخته شده : ممکن است یک کودک، پرخاشگری را راهی برای رسیدن به خواسته هایش یافته باشد . برخی از والدین در مقابل پرخاشگری کودکان هول می شوند و سریعا خواسته آن ها را برآورده می سازند . با هر مرتبه که والدین چنین کاری را انجام می دهند ، پرخاشگری کودکان تقویت می شود .
- خلق و خوی کودک و ویژگی های فردی : ممکن است که مواردی مانند فقدان احساس دلسوزی، مهارت ارتباطی ضعیف، عملکرد هوشی ضعیف و خلق و خوی دشوار در کودکان پرخاشگر وجود داشته باشد و پرخاشگری آن ها را تقویت نماید .
- نقش رسانه ها در پرخاشگری کودکان : تماشای بیش از حد تلویزیون، بازی بیش از اندازه با کامپیوتر و تبلت می تواند پرخاشگری کودکان را تشدید نماید .
- تاثیرژنتیک و محیط زندگی : نگرانی و اضطراب های خانوادگی، مشکلات معیشتی اقتصادی، فشارهای روانی، از دست دادن والدین و درگیری های والدین می تواند سبب بروز پرخاشگری در کودکان شود .
راهکارهای مقابله با پرخاشگری کودکان
- به سرعت پاسخ دهید : سعی کنید که وقتی کودکتان پرخاشگری می کند، سریعا پاسخ دهید تا همان لحظه بداند که کار نادرستی را انجام داده است .
- حس مسئولیت را تقویت نمایید : اگر پرخاشگری کودک شما به دارایی های کس دیگری صدمه وارد سازد یا خرابی به بار آورد، باید خودش آن را درست کند .
- وقت تماشای تلویزیون را کاهش دهید : سعی کنید به برنامه هایی که کودک تماشا می کند، نظارت داشته باشید . اگر در یک برنامه پرخاشگری اتفاق می افتد، در موردش با او حرف بزنید و به او بگویید که این اصلا کار خوبی نیست .
- به رفتار خوب جایزه دهید : اگر کودک شما کار بدی انجام می دهد به او توجه نشان می دهید، سعی کنید در مقابل وقتی کار خوبی انجام می دهد نیز به او جایزه دهید و او را تشویق نمایید .
- از کمک گرفتن نترسید : حل مشکل پرخاشگری در کودکان کاری پیچیده است و به صبر و حوصله زیادی نیاز دارد . شما عزیزان می توانید به یک روانپزشک کودک و نوجوان مراجعه نمایید و از ایشان مشورت های لازم را دریافت کنید .
سخن پایانی
دکتر فرامرز ذاکری روانپزشک و متخصص اعصاب و روان از روش های نوین برای درمان اختلالات روانپزشکی کودکان استفاده می کند . برای کسب اطلاعات بیش تر با شماره های 02122260067 – 02122260069 تماس حاصل فرمایید .