آمی تریپتیلین Amitriptyline یکی از دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای یا تری سایکلیک TRICYCLIC ANTIDEPRESSANTS می باشد. فرم عضلانی دارد. در شب ادراری کودکان و اختلال هراس مفید است. آمی تریپتیلین برای درمان مشکلات روحی و روانی مانند افسردگی تجویز می گردد. این دارو معمولا برای جلوگیری و کمک به پیشگیری از سردرهای میگرنی و دردهای عصبی نیز توصیه می شود.
این دارو به بهبود روحیه و احساس خوب همچنین تسکین اضطراب و تنش کمک شایانی می کند. خواب خوب و افزایش سطح انرژی دیگر مزایای درمانی این دارو می باشد. این دارو با استفاده از تعادل مواد شیمیایی طبیعی (انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین) در مغز عمل می نماید.
این مطلب را نیز بخوانید: گفتار درمانگر
موارد مصرف قرص آمی تریپتیلین – قرص آمی تریپتیلین برای چیست؟
از آمی تریپتیلین ها در درجه اول بعنوان داروی ضد افسردگی استفاده می شود اما این قرص کاربردهای دیگری مثل درمان بیماری های نوروژنیک، شب ادراری، پروفلاکسی میگرن هم دارد. می توان موارد استفاده این محصول را به دو جهت اصلی و غیراصلی تقسیم کرد.
موارد اصلی استفاده از این دارو عبارتند از:
- اختلال افسردگی
- اضطراب و اختلال افسردگی عمده
و موارد غیراصلی را می توان به شرح زیر بیان کرد:
- اختلال کم توجهی
- بیش فعالی
- اختلال دوقطبی
- درمان عارضه نقص توجه یا بیش فعالی
- جلوگیری – پیشگیری از سردردهای میگرنی
- جلوگیری از دردهای عصبی
مورد استفاده قرار می گیرند. سایر کاربردهای قرص آمی تریپتیلین را می توان به درمان درد نوروپاتیک که شامل فیبرومیالژیا و نورالژی بعد از هرپس می شود، و همچنین بی خوابی نسبت داد.
طریقه مصرف قرص آمی تریپتیلین
قرص آمی تریپتیلین از طریق دهان و با آب زیاد بلعیده می شود.
داروهای هم گروه آمی تریپتیلین
از داروهای هم گروه آمی تریپتیلین می توانیم به نورتریپتیلین، دوکسپین، ایمی پراین اشاره کنیم.
نام تجاری قرص آمی تریپتیلین
نام تجاری قرص آمی تریپتیلین، الاویل elavil است البته این قرص را به نام های تریپتومر، اندپ، آمیلایت، آمیتون و آمیترین هم می گویند.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره روانشناسی
اشکال مختلف دارویی آمی تریپتیلین
آمی تریپتیلین در یک شکل قرصی تولید و به بازار عرضه شده است. البته باید توجه داشت که هرکدام از این قرص ها، با وجود یکی بودن اسم با همدیگر، دارای دوز های متفاوت از ضعیف تا قوی هستند.
موارد منع مصرف آمی تریپتیلین
این قرص برای افرادی که نسبت به داروهای سه حلقه ای دچار حساسیت هستند یا سابقه سکتی قلبی، آریتمی، نارسایی قلبی، بلوک قلبی، نارسایی عروق کرونر، سن زیر هفت سال، مشکلات کبدی، شیدایی، دوران شیردهی، استفاده بیش از دوهفته مونوآمین اکسیداز در گذشته نزدیک را دارند، توصیه نمی شود و این موضوع باید با پزشک مطرح شود.
آیا قرص آمی تریپتیلین خواب آور است؟
طبق نظرات اعلام شده، داروهای ضد افسردگی خواب آور هستند و این قرص هم از این بابت مستثنی نیست.
این مطلب را نیز بخوانید: خدمات روانپزشکی کودک و نوجوان
مدت اثرگذاری قرص آمی تریپتیلین
از جایی که معمولا همه قرص های ضد افسردگی نیازمند استفاده طولانی مدت هستند، این قرص طی مدت 2 تا 6 هفته شروع به بروز دادن اثرات خود برروی بدن می کند و در خلق و خوی فرد تاثیر می گذارد.
قرص آمی تریپتیلین چگونه بر بدن ما اثر می گذارد؟
قرص آمی تریپتیلین با مهار بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین در سیستم عصبی مرکزی مغز، باعث افزایش سطح این دو ماده انتقال دهنده عصبی می شود. این عمل باعث بهبود حالت های روحی و کاهش یا درمان دردهای عصبی می شود و بدین ترتیب ازطریق غیرمستقیم باعث درمان افسردگی نیز می شود.
عوارض مصرف بیش از حد قرص آمی تریپتیلین
مصرف هر ماده ای خارج از میزان و اندازه خودش، می تواند خطرناک باشد. مصرف بیش از حد قرص های ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین بسیار خطرناک هست. این خطر می تواند خودش را با ضربان قلب شدید و نامنظم، کاهش و افت فشارخون، تشنج، کما و خواب آلودگی منجر شود.
در صورت مشاهده هرکدام از علائم بالا به مدت بیش از 5 ساعت، با اورژانس تماس بگیرید.
دسته بندی دارویی قرص آمی تریپتیلین
همانطور که پیش تر به آن اشاره شد، قرص آمی تریپتیلین در دسته بندی قرص های ضد افسردگی و کاهنده دردهای مزمن و در خانواده تری سایکلیک ها هستند.
بهترین زمان مصرف قرص آمی تریپتیلین
تصمیم گیرنده زمان مصرف اینطور قرص ها، پزشک معالج هست اما با توجه به مشاهدات و تحقیقاتی که انجام شده، بهترین زمان استفاده از این قرص، شب ها قبل خواب هست.این دارو با داشتن اثرات خواب آوری، توصیه می شود در زمانی که افراد مایل به استراحت یا خواب هستند استفاده شود تا باعث یک خواب عمیق و بدون دغدغه باشد.
این مطلب را نیز بخوانید: تست های روانشناسی و روان سنجی
نحوه صحیح مصرف قرص آمی تریپتیلین
این موضوع کاملا به پزشک معالج وابسته هست و ایشان تصمیم می گیرند که هر بیماری چگونه باید این قرص را مصرف کند. اما با توجه به تحقیقات، اکثر پزشکان این دارو را با دوز کم شروع می کنند و به تدریج آن را ارتقا می دهند.
نکته ای که باید درباره این قرص درنظر گرفت، میزان زیاد آب همراه با آن هست. یعنی در موقع خوردن این قرص، باید آب زیادی بنوشید و اگر تایم و دستور پزشک شما جوری هست که آن را با غذا استفاده می کنید، خیلی خوب است.
نکات مهم پیش از شروع مصرف قرص آمی تریپتیلین
نکته ای که باید قبل از استفاده خیلی به آن توجه داشت، سوابق بیماری و روحی روانی گذشته هست. اگر دچار هرگونه اختلالی هستید یا بیماری خاصی دارید، حتما باید این موضوع را با پزشک خود درمیان بگذارید تا باتوجه به تمامی مشکلات، اقدام به تجویز این دارو برای شما بکند.
مقدار مصرف قرص آمی تریپتیلین
تشخیص دوز مصرفی قرص های ضد افسردگی، کاملا با پزشک معالج هست، در هر صورت اگر این دوز مصرفی بیشتر یا کمتر شود، می تواند موجب عوارض غیرقابل جبرانی شود.
قرص آمی تریپتیلین 25 برای چیست؟
قرص آمی تریپتیلین 25 در رده متوسط دوزهای این قرص قرار دارد. از این قرص بیشتر برای درمان دردهای عصبی و همچنین جلوگیری از دردهای میگرنی استفاده می شود.
قرص آمی تریپتیلین 10 برای چیست؟
دوز 10 میلی گرمی این قرص معمولا برای افرادی که برای اولین بار می خواهند از آن مصرف کنند یا به تازگی روند درمان خود را شروع کرده اند، تجویز می شود. قرص آمی تریپتیلین 10 برای کسانی که از اختلالات خواب یا اضطراب رنج می برند، مفید است و تجویز می شود.
آیا قرص آمی تریپتیلین خواب آور است؟
در پاسخ به سوال بالا، جواب مثبت هست. همانطور که پیش تر گفته شد، این قرص روحیات و خلق و خوی افراد را ارام می کند. یکی از اثرات این قرص، داشتن خواب آلودگی برای مصرف کننده هست و برای همین عنوان، این قرص به افرادی که از اختلال خواب رنج می برند، تجویز می شود.
عوارض مصرف زیاد قرص آمی تریپتیلین
مصرف زیاد و بیش از حد این دارو می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- گیجی
- تپش قلب بالا
- خواب آلودگی شدید
- کاهش فشارخون
- کما
این مطلب را نیز بخوانید: خدمات روانپزشکی
عوارض قرص آمی تریپتیلین 10
این دوز، پایین ترین دوز این قرص هست. ممکن است به صلاحدید پزشک، روزانه یک عدد یا چندین عدد از این قرص توسط افراد مصرف شود. میزان استفاده از قرص، کاملا بستگی به حال روحی افراد دارد. از عوارض قرص آمی تریپتیلین 10 میلی گرم می توانیم به خشکی دهان، یبوست، افزایش وزن، و در برخی موارد نادر، مشکلات قلبی و خواب آلودگی شدید را مثال بزنیم.
آیا قرص آمی تریپتیلین مرفین دارد؟
قرص آمی تریپتیلین دارای هیچگونه مرفینی نیست! این دارو از دسته تری سایکلیک ها و ضد افسردگی هست و اثرات آرامبخشی آن با مرفین خیلی تفاوت دارد.
قرص آمی تریپتیلین موجب چاقی می شود؟
در پاسخ به سوال بالا، باید بیگوییم که بله از عوارض این قرص می توانیم به اضافه وزن توجه خاصی داشته باشیم. یکی از عوارض شایع در مصرف آمی تریپتیلین ها، افزایش اشتها و کاهش متابولیسم بدن هست که همین امر باعث افزایش وزن در مصرف کننده می شود.
تفاوت قرص نور تریپتیلین و آمی تریپتیلین
هردوی این قرص ها از دسته بندی تری سایکلیک ها هستند. تنها تفاوت آنها این است که نور تریپتیلین ها نسبت به آمی تریپتیلین از عوارض کمتری برخودار اند و همین امر باعث اثرپذیری و تحمل پذیری بیشتر مخاطب و مصرف کنندگان در برابر این قرص ها می شود.
قرص آمی تریپتیلین برای دندان درد
قرص آمی تریپتیلین با خاصیت کاهش دردهای عصبی که دارد، ممکن است گاها برای دندان در نیز تجویز شود. اگر دندان درد از نوع عصبی باشد، یعنی بیمار نداند دقیقا کدام دندانش درد دارد، به تجویز پزشک می تواند از این قرص برای تسکین دردعصبی خود استفاده کند.
آیا قرص آمی تریپتیلین اعتیاد آور است؟
قرص های ضد افسردگی یا تری سایکلیک ها در کل نمی توانند اعتیاد آور باشند، اما می توانند وابستگی جسمی و روانی ایجاد کنند که فرد نتواند قرص را ترک کند و میل به استفاده با دوزهای بالاتر بدون نظر پزشک داشته باشد.
اقدامات حیاتی در مورد قرص آمی تریپتیلین
درصورت بروز هرگونه مشکل نظیر تپش قلب، سرگیجه شدید، علائم آلرژیک نظیر تورم صورت و گلو فورا به پزشک مراجعه کنید.
سندرم سروتونین ناشی از مصرف قرص آمی تریپتیلین
مصرف همزمان آمی تریپتیلین با داروهایی که سطح سروتونین را افزایش می دهد ممکن است احتمال بروز علائم و ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش دهد. علائم سندرم سروتونین شامل موارد زیر باشد.
- تب
- لرز
- افزایش ضربان قلب
این مطلب را نیز بخوانید: درمان با دستگاه tDCS
هشدارهای دارویی در رابطه با قرص آمی تریپتیلین
آمی تریپتیلین با داشتن خاصیت خواب آلودگی که دارد، می تواند باعث پایین آمدن هوشیاری و خواب سریع شود. از این رو، از مصرف الکل و داروهای خواب آور همراه با این دارو جدا خودداری کنید. همچنین توصیه می شود درحالی که تازه این قرص را مصرف کرده اید، از رانندگی و کارهای با احتیاط بپرهیزید، اما اگر خیلی عجله دارید می توانید با رعایت احتیاط کامل اقدام به رانندگی یا انجام کارهاتون با تمرکز بالا بکنید.
استفاده از آمی تریپتیلین برای دردهای مزمن
قرص آمی تریپتیلین برای اکثر دردهای عصبی و مزمن که با نام نوروپاتی نیز شناسایی می شوند، مانند دیابت، فیبرومیالژیا و دردهای ناشی از آسیب به نخاع هم توصیه می شوند و می توان از آن مصرف کرد (با دستور پزشک)
موارد احتیاط در مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline
این دارو در شروع درمان ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد، در این باره به توضیحات زیر توجه کنید.
- از افزایش یا کاهش دوز و همچنین قطع ناگهانی دارو پرهیز نمایید.
- مصرف این دارو باید با تشخیص و تجویز روانپزشک باشد.
- مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline در سالمندان می تواند عوارض را تشدید کند. سرگیجه، خواب آلودگی یبوست و مشکلات ادرار از عوارضی این دارو در سالمندان می باشد.
- مصرف این دارو در دوران بارداری و شیردهی فقط در صورت نیاز شدید مادر توصیه می شود. تاثیرات مصرف دارو بر نوزاد و جنین مشخص نمی باشد.
- مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline می تواند بر میزان قند خون تاثیر بگذارد، در صورت ابتلا به دیابت میزان قند خون خود را به صورت مکرر بررسی نمایید.
- مصرف این دارو حساسیت پوست نسبت به نور خورشید را افزایش می دهد. از برنزه کردن و حمام آب گرفتن همزمان با مصرف این دارو پرهیز نمایید.
- مصرف الکل و مواد مخدر عوارض جانبی مصرف دارو را افزایش می دهد.
- درصورتی که بعد از مصرف دارو ضربان قلب نامنظم شد، روانپزشک خود را مطلع نمایید.
این مطلب را نیز بخوانید: درمان با دستگاه rTMSدر صورت ابتلا یا سابقه ابتلا به هر کدام از بیماری ها و مشکلات زیر، روانپزشک خود را مطلع سازید:
- مشکلات خونریزی
- مشکلات تنفسی
- مشکلات کبدی
- سابقه حمله قلبی
- مشکلات ادراری (مانند بزرگ شدن پروستات)
- تیروئید پرکار (هیپرتیروئیدیسم)
- سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم (نوع زاویه بسته)
- سابقه شخصی یا خانوادگی شرایط روحی و روانی (مانند اختلال دوقطبی، روان پریشی)
- سابقه خانوادگی خودکشی
- تشنج، شرایطی که ممکن است خطر ابتلا به تشنج را افزایش دهد (مانند سایر بیماریهای مغزی، ترک الکل)
استفاده از قرص آمی تریپتیلین در دوران بارداری و شیردهی
این قرص می تواند بر ارگان های مهم بدن، تاثیر زیادی بگذارد. عقلانی ترین کار این است قبل از تجویز دکتر و شروع استفاده، لیست تمام داروها بخصوص داروهای ضد افسردگی را به پزشک خود ارائه دهید.
اگر این قرص برای فرد باردار یا شیرده خیلی ضرر داشته نداشته باشد، دکتر معالج ابتدا از دوز خیلی کم و به تدریج شروع به تجویز و نسخه دادن می کند تا بدن کمی عادت کند و پس از آن مقدار دوز را کمی بالاتر می برد.
تداخلات دارویی مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline
- آربوتامین، دیسولفیرام، مکملهای تیروئید
- داروهای ضد انعقاد خون مانند کلوپیدوگرل، داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، رقیق کنندههای خون نظیر وارفارین
- داروهای آنتی کولینرژیک (مانند بنزودروپین، آلکالوئیدهای بلادونا)
- داروهای خاص برای فشار خون بالا (داروهایی که بر مغز اثر میگذارند مانند کلونیدین، گوانابنز، رزرپین).
- مهار کنندههای MAO
- سایمتیدین، تربینافین
- کینیدین / پروپافنون / فلکاینید
- داروهای ضد افسردگی (مانند SSRIs از جمله پاروکستین / فلوکستین / فلووکسامین)
- آسپرین
- داروهای خواب یا اضطراب (مانند ترازودون، آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)
- آنتی هيستامين (مانند ستیریزین، ديفن هيدرامين)
این مطلب را نیز بخوانید: نوروفیدبک درمانی
عوارض و اثرات جانبی مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline
- خواب آلودگی، سرگیجه، خشکی دهان، تاری دید، یبوست، افزایش وزن، یا مشکل ادرار از عوارض شایع هستند که معمولا بعد از یک هفته از شروع مصرف دارو بر طرف می شوند.
- کبودی، خونریزی آسان، سوزش سر مداوم، لرزش، حالت چهره ماسک مانند، اسپاسم عضلانی، درد شدید معده یا شکم، کاهش توان / میل جنسی، بزرگ شدن / دردناک شدن سینهها از عوارض کمتر شایع می باشند که در صورت تشدید یا تداوم آنها باید روانپزشک را مطلع نمایید.
- مدفوع سیاه، استفراغی شبیه پودر قهوه، سرگیجه شدید، غش، تشنج، درد / تورم / قرمزی چشم، گشاد شدن مردمک چشم، تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان در اطراف چراغها در شب)، از عوارض نادر می باشند که در صورت وقوع باید فورا به پزشک مراجعه نمایید.
- واکنش های آلرژیک، از جمله: بثورات، خارش / تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی، باید سریعا توسط پزشک مداوا شوند.
نظرات کسانی که از قرص آمی تریپتیلین استفاده کرده اند
در ابتدا به مشکلات این قرص دقت کنید که شامل اضافه وزن و خواب آلودگی هست اما این مورد درصورتی ست که کاربرانی که از این قرص استفاده کرده اند، از بهبود خلق و خو و دید مثبت تر به زندگی راضی هستند و همچنین به گفته کاربران، این قرص باعث کاهش دردهای عصبی و مزمن آنها نیز شده است.
عوارض قطع ناگهانی قرص آمی تریپتیلین
قطعا اگر درمانگر شما صلاح دیده است که این قرص باید قطع شود و شما به حد مطلوبی از پاسخدهی این قرص دست پیدا کردید، یا باید قرص شما دوز بالاتر شود یا کلا تعویض شود، باید بصورت آهسته و پیوسته شروع بع قطع کردن قرص کنید.
عوارض ناگهانی قطع کردن این قرص شامل:
- سرگیجه
- تهوع
- اضطراب
- بازگشت علائم افسردگی
عوارض جانبی رایج و جدی آمی تریپتیلین
عوارض شایع این قرص به خشکی دهان، خواب آلودگی، افزایش وزن، یبوست محدود می شود که ممکن است هر مصرف کننده ای حداقل دچار یکی از این موارد بشود. اما عوارض جدی ای که اغلب همه مردم دچار آن نمی شوند مگر اینکه بیماری زمینه ای داشته باشند، شامل تپش قلب، تشنج و تغییرات خلقی شدید است که در این زمان باید به نزدیکترین بیمارستان مراجعه کنید.
این مطلب را نیز بخوانید: بیوفیدبک درمانی
شرایط نگهداری قرص آمی تریپتیلین
همانند سایر داروها، این قرص باید به دور از نور افتاب نگهداری شود، به دور از دسترس اطفال و رطوبت باشد، از نگه داشتن دارو رد جاهایی مثل حمام بشدت خودداری کنید، حواستان باشد که دارو تاریخ مصرف داشته باشد و قرص تاریخ مصرف گذشته را استفاده نکنید.
برای دریافت مشاوره در تشخیص عوارض مصرف آمی تریپتیلین Amitriptyline و درمان توسط دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک می توانید با شماره های 22260067 و 22725506 تماس بگیرید.
با دنبال کردن آدرس اینستاگرام دکتر فرامرز ذاکری از آخرین مقالات و مطالب سایت ایشان با خبر شوید.