عوارض مصرف دزیپرامین یکی از دغدغه های افرادی است که به صورت طولانی مدت از این دارو استفاده میکنند. دزیپرامین یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) هست که برای درمان افسردگی، اضطراب و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) استفاده میشود. اگر هر یک از این عوارض جانبی جدی رو تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. مهم هست که قبل از مصرف دزیپرامین با پزشک خود در مورد تمام داروها و مکمل های دیگه ای که مصرف میکنید صحبت کنید، زیرا ممکن است با دزیپرامین تداخل داشته باشند.
همچنین باید در مورد هرگونه شرایط پزشکی که دارید، از جمله بیماری کبد، بیماری کلیه، صرع و گلوکوم به پزشک خود بگویید. لطفاً توجه داشته باشید که این فقط یک لیست کلی از عوارض جانبی دزیپرامین نیست. برای اطلاعات کامل تر، باید برگه اطلاعات دارویی را که همراه با دارو ارائه می شود، مطالعه کنید یا با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. برخی از عوارض جانبی رایج دزیپرامین عبارتند از:
- حالت تهوع
- خشکی دهان
- سرگیجه
- خستگی
- یبوست
- بی خوابی
- تعریق
- تغییرات در اشتها
- تاری دید
- وزوز گوش
قرص دسیپرامین چیست؟
عوارض داروهای روانپزشکی از هیچکس پوشیده نیست. قرص دسپیرامین نیز از این موضوع مستثنی نیست. دسیپرامین یا دزیپرامین desipramine از دسته دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای TRICYCLIC ANTIDEPRESSANTS می باشد. اغلب روانپزشک ها این دارو را برای درمان استرس تجویز می کنند. دزیپرامین بر سیستم عصبی مغز و سطح سروتونین تاثیر می گذارد. دسیپرامین همچنین گاهی اوقات برای درمان درد عصبی و علائم یائسگی استفاده می شود.
دسیپرامین با افزایش سطح نوروترانسمیترهای سروتونین و نوراپی نفرین در مغز عمل می کند. این نوروترانسمیترها نقش مهمی در تنظیم خلق و خو ایفا می کنند. دسیپرامین به صورت قرص خوراکی تجویز می شود. این دارو معمولاً دو تا سه بار در روز مصرف می شود. ممکن است چند هفته طول بکشد تا دسیپرامین اثر کامل خود را نشان دهد.
این مطلب را نیز بخوانید: عوارض مصرف کلرپرومازین Chlorpromazine
موارد تجویز دزیپرامین desipramine
دزیپرامین یک داروی ضد افسردگی سهحلقهای (TCA) است که برای درمان افسردگی اساسی، اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) استفاده میشود. همچنین ممکن است برای درمان سایر اختلالات خلقی مانند اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) و اختلال اضطرابی فراگیر (GAD) استفاده شود. دزیپرامین میتواند با داروهای دیگر تداخل داشته باشد.
قبل از شروع مصرف دزیپرامین، حتماً تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک خود اطلاع دهید. دزیپرامین ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. اگر سابقه پوکی استخوان دارید، قبل از مصرف دزیپرامین با پزشک خود صحبت کنید. دزیپرامین ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد. اگر سابقه زوال عقل دارید، قبل از مصرف دزیپرامین با ما در مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری صحبت کنید.
- درمان افسردگی مزمن
- درمان درد های مزمن و دیگر عوارض بیماری های روانی
- درمان افسردگی ناشی از مصرف الکل و کوکائین
- درمان کودکان بیش فعال کم توجه
- درمان پرخوری عصبی
موارد احتیاط در مصرف دزیپرامین desipramine
با آنکه از این دارو برای درمان بیش فعالی در کودکان استفاده می شود اما تجویز آن برای کودکان زیر 12 سال عوارض ناخوشایندی را در پی دارد.
همچنین مصرف این دارو می تواند علائم بیماری های زیر را تشدید یا بیماری را شدید کند. در صورت ابتلا یا سابقه ابتلا به هر کدام از بیماری ها و مشکلات زیر روانپزشک خود را مطلع نمایید: بیمارانی که هورمون های تیروئیدی دریافت می کنند،تشنج، احتباس ادراری، بیماری تیروئیدی، قلبی عروقی، افسردگی با افکار خودکشی، حساسیت مفرط تنفسی، بیماری دوقطبی، دیابت قندی، بیماری پارکینسون، اختلالات کلیه و کبد
این دارو در شیر مادر ترشح می شود به همین دلیل ممکن است بر نوزاد تاثیر بگذارد در صورت شیردهی روانپزشک خود را مطلع نمایید. همچنین این دارو ممکن است از جفت عبور کرده و بر جنین نیز تاثیر بگذارد در صورت بارداری به روانپزشک خود اطلاع دهید.
این مطلب را نیز بخوانید: عوارض مصرف دولوکستین duloxetine
در صورت مصرف هر گونه مواد دارویی باید آنها را به روانپزشک خود اطلاع دهید. مصرف دزیپرامین همزمان با برخی از دارو ها می تواند سبب بروز عوارض خطرناکی شود. همچنین به یاد داشته باشید مصرف همزمان چند داروی ضد افسردگی می تواند سبب بروز سندروم سروتونین شود. به همین دلیل لازم است قبل از شروع مصرف دارو، تمامی داور های مصرفی را به اطلاع روانپزشک خود برسانید.
عوارض و اثرات جانبی مصرف دزیپرامین desipramine
- بی نظمی های ریتم قلب
- شوک
- بلوک قلبی
- خواب آلودگی
- یبوست
- اشکال در ادرار کردن
- کاهش میل جنسی
- تهوع
- تعریق
- تاری دید
- خشکی دهان
- تغییرات قند خون
- افزایش اشتها و وزن
این علائم شایع می باشند و معمولا پس از یک هفته از شروع مصرف دارو از بین می روند. البته ممکن است در تمامی مصرف کنندگان دیده نشود. در صورت بروز شدید این علائم در چند روز متوالی بدون قطع مصرف دارو یا کاهش و یا افزایش دوز مصرف، روانپزشک خود را مطلع نمایید.
برای دریافت مشاوره در تشخیص عوارض مصرف دزیپرامین desipramine و درمان توسط دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک می توانید با شماره های 22260067 و 22725506 تماس بگیرید.
زمان مصرف دزیپرامین
دزیپرامین، که با نام تجاری اکنول نیز شناخته می شود، یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان افسردگی، اضطراب و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) استفاده می شود. به عنوان یک داروی ضد افسردگی، با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند. زمان شروع اثرگذاری دزیپرامین می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. برخی از افراد ممکن است در عرض چند هفته پس از شروع مصرف دارو احساس بهبودی کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است مجبور باشند 6 تا 8 هفته یا بیشتر صبر کنند تا اثرات کامل را احساس کنند.
این مطلب را نیز بخوانید: عوارض مصرف تیوریدازین Thioridazine Chlorpromazine
مهم است که دزیپرامین را طبق دستور پزشک مصرف کنید و مصرف آن را بدون مشورت با پزشک خود متوقف نکنید. قطع ناگهانی دارو می تواند منجر به علائم ترک شود، مانند سردرد، حالت تهوع، سرگیجه و اضطراب. مقدار مصرف داروی دزپیرامین معمولا برای بزرگسالان 75 تا 150 میلی گرم در روز است که به چند دوز تقسیم می شود. دوز ممکن است بسته به شدت علائم فرد و پاسخ به درمان تنظیم شود. مهم است که دسیپرامین را دقیقاً طبق دستور پزشک خود مصرف کنید، در خصوص مصرف دزیپرامین با مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری صحبت کنید.
دوز های قرص دزپیرامین
خود درمانی می تواند خطرناک باشد، بنابراین مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی همیشه بهترین اقدام در هنگام مصرف دارو یا تجربه مشکلات پزشکی است. پزشک یا داروساز شما می تواند با توجه به سابقه پزشکی و شرایط خاص شما، بهترین توصیه را در مورد دوز مناسب دزپیرامین به شما ارائه دهد. آنها همچنین می توانند در مورد هر گونه عوارض جانبی احتمالی یا تداخلات دارویی با شما صحبت کنند و به شما کمک کنند تا مطمئن شوید که این دارو را به درستی مصرف می کنید. با این حال، مهم است که به خاطر داشته باشید که دزیپرامین یک داروی ضد افسردگی است و برای همه افراد مناسب نیست.
این مطلب را نیز بخوانید: عوارض مصرف فنلزین Phenelzine
عوارض جانبی بالقوه ای مانند تهوع، خشکی دهان، سرگیجه و بی خوابی دارد. در نهایت، به یاد داشته باشید که دزیپرامین یک جایگزین برای یک سبک زندگی سالم نیست. برای کاهش وزن و حفظ آن در درازمدت، باید رژیم غذایی سالم داشته باشید، به طور مرتب ورزش کنید و عادات رفتاری سالمی را در پیش بگیرید. عوارض جانبی جدی تر دزیپرامین میتونه شامل موارد زیر باشه:
- افکار یا اقدامات خودکشی، به خصوص در افراد زیر 25 سال
- سندرم سروتونین، که یک وضعیت بالقوه تهدید کننده زندگی هست که با علائمی مانند تب، لرز، سفتی عضلات، گیجی و اضطراب مشخص میشه
- تشنج
- افت شدید فشار خون
- گلوکوم
مصرف قرص دسپیرامین در دوران بارداری
دسیپرامین نباید توسط زنان باردار یا شیرده مصرف شود. همچنین نباید توسط افرادی که سابقه گلوکوم، احتباس ادرار یا مشکلات پروستات دارند مصرف شود. اگر باردار هستید یا شیردهی می دهید، قبل از مصرف دزیپرامین با پزشک خود صحبت کنید.
دارو های هم گروه دسیپرامین
دسیپرامین، که با نام تجاری سینورال نیز شناخته می شود، یک داروی ضد افسردگی سه حلقه ای (TCA) است. این دارو برای درمان اختلال افسردگی اساسی و سایر اختلالات خلقی استفاده می شود. دسیپرامین همچنین می تواند برای درمان علائم اضطراب و درد عصبی استفاده شود. دسیپرامین با افزایش سطح نوروترانسمیترهای خاص در مغز به نام نوراپی نفرین و سروتونین عمل می کند. این مواد شیمیایی نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارند. دسیپرامین معمولاً به صورت قرص یا کپسول خوراکی تجویز می شود. همچنین می توان آن را به صورت تزریق داخل وریدی تجویز کرد. دوز معمول دسیپرامین 150 تا 300 میلی گرم در روز است که به چند دوز تقسیم می شود.
برخی از داروهای هم گروه دسیپرامین عبارتند از:
- آمی تریپتیلین (Elavil)
- کلومیپرامین (Anafranil)
- دوكسیپین (Sinequan)
- ایمی پرامین (Tofranil)
- نورتریپتیلین (Pamelor)
- پروتریپتیلین (Vivactil)
اگر هر یک از این عوارض جانبی جدی را تجربه کردید، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. قبل از مصرف دسیپرامین، مهم است که با پزشک خود در مورد سابقه پزشکی خود، از جمله هر گونه دارو یا مکمل دیگری که مصرف می کنید، صحبت کنید. دسیپرامین می تواند با سایر داروها تداخل داشته باشد، بنابراین مهم است که پزشک شما از همه چیزهایی که مصرف می کنید آگاه باشد. اگر در مورد مصرف دسیپرامین سوالی دارید، لطفاً با پزشک خود یا سایر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا تصمیم بگیرید که آیا این دارو برای شما مناسب است یا خیر.
کلام آخر
دزیپرامین ممکن است باعث خواب آلودگی شود، بنابراین هنگام رانندگی یا کار با ماشینآلات احتیاط کنید. دزیپرامین ممکن است خطر ابتلا به گلوکوم را افزایش دهد. اگر سابقه گلوکوم دارید، قبل از مصرف دزیپرامین با پزشک خود صحبت کنید. دسیپرامین می تواند باعث افزایش حساسیت به نور خورشید شود. هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم ضد آفتاب و لباس محافظ استفاده کنید. اگر سابقه سوء مصرف مواد یا افکار خودکشی دارید، قبل از مصرف دسیپرامین با پزشک خود صحبت کنید. با ما در مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری تماس برقرار نمایید.
با دنبال کردن آدرس اینستاگرام دکتر فرامرز ذاکری از آخرین مقالات و مطالب سایت ایشان با خبر شوید.