10 راهکار درمان افسردگی

​10 راه سریع درمان افسردگی

درمان افسردگی یکی از دغدغه های افرادی است که از این مشکل رنج می برند و وجود باعث کاهش کیفیت زندگی آنها شده است. یکی از راههای درمان افسردگی برای افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، استفاده از داروهای ضدافسردگی است که توسط روانپزشک  تجویز می شود. این داروها می توانند برای فرد بیمار نجات دهنده باشند و درصد بسیار بالایی حال بیمار را بهبود بخشند. مصرف داروهای ضدافسردگی از عوارض جانبی برخودار است که گاهی مصرف طولانی مدت آنها سلامت فرد را به مخاطره می اندازد. جالب است بدانید که افسردگی یکی از بیماری های شایع روانی است.

امروزه علاوه بر دارو پزشکان و متخصصان بیماری های روحی و روانی از راه های زیادی برای مقابله علائم افسردگی استفاده می کنند. چرا که بسیاری از بیماران از مصرف دارو امتناع می کنند و ترجیح می دهند تا افسردگی خود را به طور طبیعی و بدون استعمال داروهای ضد افسردگی مدیریت کنند.

شیوه های مختلفی که در قالب رفتار درمانی و گفتار درمانی از سوی پزشک توصیه می شود  ممکن است به عنوان بخشی از رژیم درمانی یا سبک زندگی شما تصور شود. در نتیجه با دنبال کردن این شیوه های می تواند در کل روز با علائم و عوامل افسردگی مبارزه کنید. شما می توانید برای درمان اختلال افسردگی خود به مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری مراجعه کنید.

چند معجزه برای درمان افسردگی

ایجاد تغییرات اساسی در سبک زندگی یکی از موثرین راه های درمان افسردگی بدون دارو و مکمل های موجود در بازار است. بنابراین برای رهایی از افسردگی دنبال کردن یک  استراتژی‌ منسجم و منظم مانند تمرین تمرکز حواس یا بهبود محیط خانه می تواند روند درمان بیماری را سرعت بخشد. در ادامه اگر به دنبال درمان افسردگی در خانه هستید، موارد زیر را حتما انجام دهید.

این مطلب را نیز بخوانید: علائم و درمان افسردگی پس از زایمان

 به میزان کافی استراحت کنید و بخوابید

بهداشت خواب خوب مهمترین عاملی است که بر سلامت جسم و روح و  خلق و خوی افراد مختلف جامعه تاثیر بسیار زیادی دارد. اگر می خواهید سلامت جسمی و روحی خود را افزایش دهید باید ساعت خواب و بیدار شدن خود را ثابت نگه دارید. برای اینکه خواب آرام و خوبی را تجربه کنید باید اتاق خواب شما تاریک، ساکت و مرتب باشد. وجود تلفن، تلویزیون و گوشی همراه در اتاق خواب قطعا روال خواب آرامش بخش را به مخاطر می اندازد و در پروسه خواب اختلال ایجاد می کند.

مطالعات علمی نشان می دهد که رابطه پیچیده ای بین خواب و افسردگی وجود دارد به همین دلیل نه تنها خواب ضعیف به شروع و پیشرفت افسردگی کمک می‌کند، بلکه ابتلا به افسردگی نیز ممکن است باعث خواب بی کیفیت و نامطلوب شود.

  • اگر شب ها نمی‌توانید بخوابید یا خوابتان عمیق نیست و از بیخوابی رنج می برید، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید با کمک آنها  کیفیت خواب خود را بهبود بخشید.
  • قبل از رفتن به رختخواب با کمک روش های مختلفی همچون مصرف دمنوش های آرامش بخش، مدیتیشن و… سعی کنید ذهن و جسم خود را آرام کنید.
  • در هنگام خواب کارهای آرامش بخش انجام دهید و از  انجام کارهای ا
  • سترس زا یا افکار واهی پرهیز کنید.
  • هر شب در ساعت مشخصی به رختخواب بروید و زنگ ساعت را طوری تنظیم کنید که هر روز صبح در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید.
  • سعی کنید یک برنامه منظم قبل از خواب داشته باشید.
  • دستگاه های موجود در اتاق خواب خود مثل تلویزیون ، رادیو ، تلفن یا گوشی همراه را خاموش کنید و سعی کنید برای چند دقیقه قبل از خواب کتاب بخوانید.
  • نور نقش مهمی در تنظیم چرخه خواب و ریتم شبانه روزی دارد. بنابراین فضای اتاق را در هنگام خواب کاملا تاریک نمایید.

مصرف کافئین را کاهش دهید

قهوه، چای، نوشابه و برخی از شکلات های آغشته به کافئین که از آن ها لذت می برید، خواب شما را دچار اختلال می کند. مصرف مقدار معقول کافئین در صبح خوب است، اما از مصرف آن در عصر و شب اجتناب کنید تا در خواب خود تداخل نداشته باشید.اگر تمایل دارید از نوشیدگی های حاوی کافئین استفاده کنید، به مقدار مصرف خود توجه نمایید و در صورت مصرف بیش از حد به تدریج نوشیدن آن را کاهش دهید تا از علائم ناخوشایند ترک کافئین جلوگیری کنید.

ویتامین D بیشتری دریافت کنید

درمان افسردگی با ویتامین دیتحقیقات روان شناختی نشان می دهد کمبود ویتامین D می تواند در بروز بیماری افسردگی میان افراد مختلف  نقش موثری داشته باشد. اگر رژیم غذایی و سبک زندگی شما به گونه ای است که بدنتان ویتامین D کافی دریافت نمی کنید بهتر است تحت نظر پزشک یک مکمل دارویی و غذایی مناسب مصرف نمایید.

کمبود برخی مواد مغذی همچون ویتامین D می تواند در بروز و ظهور  علائم افسردگی نقش بسیار موثری داشته باشد. چنانچه  برای قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید زمان کافی در ندارید یا با مشکل  خاصی مواجه هستید و شرایط آب و هوایی محیط زندگی شما ابری است مصرف این ویتامین برای شما بسیار ضروری و پر اهمیت است.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی و درمان آن با استفاده از نوروفیدبک

به طور مرتب و روزانه ورزش کنید

انجام نیم ساعت یا بیشتر فعالیت با شدت کم در هر روز منجر به  بهبود خلق و خو و کیفیت زندگی  افراد مختلف جامعه می شود. ورزش در فضای باز ، هوای تازه و آفتاب به ویژه برای افرادی که با نوع خاصی از افسردگی به نام اختلال عاطفی فصلی (SAD) سر و کار دارند، بسیار مفید و شفابخش است.

تحقیقات علمی و پزشکی نشان می دهد که فعالیت بدنی منظم می تواند هم در پیشگیری و هم در درمان افسردگی موثر باشد. زمانی که احساس افسردگی می کنید، شروع یک فعالیت ورزشی می تواند کمبود انرژی و بی حالی شما را رفع کند. افسردگی خفیف باعث می شود شما بیش از حد احساس خستگی کنید به طوری که نمی توانید از جای خود بلند شوید و فعالیت های روزانه خود را انجام دهید.

از یک دوست کمک بخواهید

از دوستان صمیمی و اعضای خانواده خود بخواهید چند بار در هفته با شما ملاقات کنند و با شما برای گردش ، ورزش وقت بگذارند. حمایت عاطفی و روانی یک دوست می تواند به شما کمک کند تا وارد یک روال عادی شوید و در حفظ ارتباطات اجتماعی در زمانی که احساس افسردگی می کنید کاملا پر انرژی وارد شوید. به طور کلی حمایت عاطفی می تواند در درمان افسردگی شدید در زنان تاثیر بسزایی داشته باشد.

کمک خواستن از یک دوست برای درمان افسردگی

 اجتناب از مصرف الکل

مصرف مداوم الکل به خودی خود یکی از  عوامل ایجاد کننده احساس افسردگی در میان افراد مختلف است. نوشیدن این ماده اعتیاد زا می‌تواند خواب را مختل کند ، حس غم و اندوه را در فرد ایجاد نماید و علائم افسردگی را تشدید نماید. مصرف مداوم الکل می تواند هوشیاری فرد را کاهش داده و عوامل بازدارنده  را کاهش دهد و به طور بالقوه منجر به  بروز رفتارهای مخاطره آمیز و تصمیمات ناپسند شود که گاهی عواقب طولانی مدت  این تصمیمات زندگی فرد را دگرگون می کند.

اگر از داروی ضدافسردگی استفاده می کنید، باید به طور جدی نوشیدن الکل را کنار بگذارید و آن را برای همیشه کنار بگذارید چرا که  الکل با دارو های ضد افسردگی تداخل دارد و اثر بخشی  این دارو ها را از بین می برد. ترک و کنار گذاشتن مصرف الکل ممکن است به طور موقت علائم افسردگی را بدتر کند، اما در طولانی مدت فرایند بهبودی بیمار به کمک بیشتری خواهد داشت.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی فصلی

رژیم غذایی خود را تغییر دهید

آنچه می خورید می تواند تأثیر مستقیمی بر نحوه تفکر و احساس شما داشته باشد؛ بنابراین سعی کنید  یک رژیم غذایی متعادل و غنی از مواد مغذی داشته باشید. یک متخصص تغذیه می تواند به شما کمک کند تا عادات غذایی خود را تجزیه و تحلیل کرده و کمبودهای بالقوه مواد مغذی در بروز بیماری افسردگی نقش موثری دارند را به طور کامل رفع نمایید. برخی از مواد غذایی رفع کننده علائم افسردگی عبارتند از:

ماهی : تحقیقات پزشکی نشان می دهد افرادی که از رژیم غذایی سرشار از ماهی و میگو استفاده می‌کنند کمتر از سایر افراد دچار علائم افسردگی می‌شوند.ماهی ها سرشار از چربی های امگا 3 هستند که در تقویت انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین در مغز نقش موثری دارند.

آجیل و مغز ها:  آجیل منبع خوبی از چربی‌های امگا 3 هستند به همین خاطر افرادی که گردو مصرف می‌کنند 26 درصد کمتر از سایر افراد جامعه در معرض علائم افسردگی قرار کی گیرند.

پروبیوتیک ها: تحقیقات به طور فزاینده ای به ارتباط بین سلامت روده و مغز اشاره می کند در نتیجه غذاهای سرشار از پروبیوتیک ها همچون ماست، کفیر، کیمچی و کومبوچا می تواند در بهبود علائم افسردگی نقش پر رنگی داشته باشد.

 افکار خود را تغییر دهید

فکر کردن به افکار خوب می تواند به شما کمک کند تا احساس بهتر و خوشایندتری  از زندگی و خودتان داشته باشید. افکار شما تأثیر مستقیمی بر روحیه شما دارند، پس اگر  با منفی گرایی دست و پنجه نرم می کنید، به یک درمانگر مراجعه کنید تا به شما در یادگیری راه های مقابله با آن کمک کند.

یکی از محبوب‌ترین و مؤثرترین شیوه درمانی  مورد استفاده در درمان افسردگی و علائم آن ، رفتار درمانی (CBT) است.این شکل از روان درمانی بر شناسایی الگوهای تفکر منفی و سپس جایگزینی آنها با الگوهای مثبت تمرکز دارد. راه های مختلفی وجود دارد که می توانید برخی از این ایده ها را به تنهایی تمرین کنید.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی در کودکان

 فضای سبز را به خانه یا محل کار خود اضافه کنید

اگر می خواهید انرژی را در محیط زندگی یا کار خود اضافه کنید باید گیاهان مختلف را به محیط خانه یا محل کار خود وارد نماید. عناصرطبیعی با بهبود سلامت روان مرتبط است،بنابراین منطقی است که فضای سبز موجب بهبود خلق و خوی شما شود.

به زندگی اجتماعی خود توجه کنید

درمان افسردگی با روابط دوستانه

وقتی افسرده هستید، دلیلی وجود ندارد که احساس کنید از اجتماع ترد شده اید و  از همه فرار کنید یا به تنهایی پناه ببرید.  با دوستان و خانواده  برنامه ریزی کنید تا در  تاریخ مقرر به یک باشگاه بروید  یا برای انجام یک فعالیت گروهی مانند لیگ محلی یا حضور در کلاس فرانسوی اعلام آمادگی کنید. داشتن روتین و یک زندگی اجتماعی فعال می تواند تاثیر بسزایی در درمان افسردگی در مردان داشته باشد.

یک برنامه روزانه داشته باشید

افسردگی می‌تواند پایبندی به برنامه را دشوار کند، اما تحقیقات علمی نشان می‌دهد که داشتن یک برنامه روتین می‌تواند برای سلامت روان بسیار مهم باشد. حفظ یک روال منسجم و دقیق می تواند به شما کمک کند در هنگام مواجهه با احساس افسردگی، استرس یا اضطراب، احساس عادی بودن نماید. از سوی دیگر، نداشتن برنامه روزانه می تواند احساس استرس شما را افزایش دهد و باعث شود شما احساس خستگی و ناتوانی در تمرکز کنید

موسیقی شاد گوش کنید

شکی نیست که موسیقی می‌تواند در بیشتر مواقع به عنوان درمان قطعی افسردگی و اضطراب شما محسوب شود. بنابراین انتخاب موسیقی مناسب برای زمانی که شما احساس ناراحتی می‌کنید ، می توانید راهی مؤثر برای بهبود بیماری  شما باشد.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی چه تاثیری بر میل جنسی می گذارد؟

تحقیقات نشان داده است افرادی که افسرده هستند ممکن است تمایل به انتخاب موسیقی هایی داشته باشند که نشخوار فکری، غم و اندوه و مقابله متمرکز بر احساسات را تشدید می کند.بنابراین زمانی که  احساس ناراحتی می کنید باید برای  تقویت روحیه خود و القای احساسات مثبت به آهنگ های شادتر گوش دهید.

داروهای طبیعی را امتحان کنید

مکمل های غذایی مانند خار مریم  یا مصرف دمنوش سنبل الطیب یا گل گاو زمان می تواند معجزه برای درمان افسردگی محسوب شود. همچنین مواد غذایی و عناصر گیاهی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 تأثیر بالقوه بر افسردگی افراد دارد و بسیاری از علائم این بیماری را بهبود می بخشد. مطالعاتی که  در سال 2015 انجام شد نشان می دهد که مصرف مکمل های امگا 3 به کاهش علائم افسردگی در بزرگسالان و کودکان کمک می کند.

اگرچه  داروهای طبیعی می توانند گزینه های خوبی برای درمان افسردگی باشند، همیشه باید قبل از مصرف آنها با پزشک خود مشورت کنید. زیرا طبیعی بودن یک محصول یا خوراکی لزوما به این معنی نیست که مصرف آن مشکلی ندارد و این محصولات همیشه ایمن هستند. علاوه بر این، تحقیقات علمی نشان می دهد مصرف برخی از گیاه هان دارویی ممکن است باعث عوارض جانبی ناخواسته یا تداخل دارویی شوند.

در ادامه سعی داریم انواع راهای درمان افسردگی را بررسی کنیم.

راه های درمان افسردگی چیست؟

درمان افسردگی با روش های مختلفی انجام می گیرد که انتخاب آن بسته به شدت بیماری و موقعیت فرد دارد. درمان افسردگی بخش گسترده ای از روش های درمانی را به خود اختصاص داده است. استفاده از روش های غیر دارویی برای افسردگی در سال های اخیر به اثبات رسیده است و معمولا برای درمان این اختلال از روش های غیر دارویی استفاده می کنند.

روانکاویی

یکی از متداول ترین روش های درمانی روانکاویی است. این شیوه درمانی مبتنی بر نظریه روانشناسی می باشد. مهمترین هدف استفاده از این روش درمان افسردگی این است که به وسیله الگو های روانی در فرد دچار اختلال تغییر شخصیت ایجاد شود. با استفاده از روانکاوی معمولا بیماران به اشخاص قوی تبدیل می شوند و امکان غلبه بر افسردگی خود را خواهند داشت.

 

در این روش درمانی روانکاو قصد ندارد نشانه های افسردگی را کاهش دهد یا از بین ببرد. بلکه به او ترفندهایی را آموزش می دهد که با استفاده از آن فرد می تواند مواردی مانند روش های برقراری ارتباط با دیگران، ارتباطات میان فردی، توانایی برخوردار شدن از طیف گسترده ای از هیجانات، مکانیسم های مدارا و سازگاری، امکان تجربه هیجانات در خود را دنبال کنند.

مدت زمان روانکاوی معمولا زیاد است و فرایند زمان زیادی را می طلبد. درمان به شیوه روانکاوی یکی از روش های درمانی کامل به شمار می رود.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی در نوجوانان

شناخت درمانی

یکی از روش های درمان افسردگی شناخت درمانی می باشد. این شیوه درمانی بر اساس نحوه تفکر فرد بیمار انجام می گیرد. در شیوه شناخت درمانی روان درمانگر از اینکه شخص افسرده از رفتار ناکارآمدی برخوردار است آگاهی کامل دارد. معمولا افراد افسرده از در کارهای خود از الگو های فکری نامطلوب استفاده می کند. ویژگی های شناختی ناکارآمد که در افراد افسرده وجود دارد موجب می شود که فرد احساس غم و اندوه شدیدی داشته باشد و در نتیجه به افسردگی دچار شود.

فرایند شناخت درمانی به این شکل است که در ابتدا روان درمانگر به شناسایی باورها و شناخت های فرد بیمار می پردازد تا تغییر و اصلاح آن به درمان فرد بپردازد.

رفتار درمانی

یکی دیگر از متداول ترین روش های درمان افسردگی رفتار درمانی می باشد.در این روش درمانی به شکل معمول رفتارهای فردی را اصلاح می کنند. مشاور یا درمانگر در این شیوه به بیماران آموزش می دهند که چگونه رفتار مناسبی داشته باشند تا واکنش های مثبتی را دریافت کنند. این امر موجب تشویق بیمار مبتلا به افسردگی می شود. در این روش درمانی الگوهای غیر انطباقی را که باعث می شد فرد از جامعه طرد بشود از بین می برند و الگوهای رفتاری سازگارانه ای را جایگزین آن می کنند.

به این شکل است که فرد افسرده احساس بهتری را تجربه خواهد کرد و در مقایسه با گذشته شاداب تر می شود.

خانواده درمانی

درست است که خانواده درمانی به عنوان یکی از روش های اصلی شناخته نمی شود ولی استفاده از این شیوه نتایج شگفت انگیزی داشته است. در مواردی که خانواده فرد در شکل گیری افسردگی او نقش زیادی دارند استفاده از این شیوه تاثیر زیادی دارد. جلساتی که در قالب خانواده درمانی برگزار می شوند فرد افسرده از سوی والدین خود مورد حمایت های لازم قرار می گیرد. در این جلسات بسیاری از باورهای اشتباهی که نسبت به خانواده وجود دارد مورد اصلاح قرار می گیرد. اعضای خانواده نیز تحت آموزش هایی قرار می گیرند تا بتوانند به شکل تاثیرگذارتری با همدیگر ارتباط برقرار کنند. همچنین یاد می گیرند چطور با افراد افسرده رفتار کنند.

درمان بین فردی

درمان بین فردی یکی دیگر از روش های درمان افسردگی است که معمولا بر ارتباط فرد افسرده با دیگران تاکید دارد. در این شیوه تمرکز بر روی بر روی روابط عاطفی و اجتماعی فرد می باشد. بر اساس این نظریه اعتقاد دارند که مشکلات ارتباطی بیماران افسرده باعث می شوند که علائم افسردگی بروز کرده و رشد و تداوم پیدا کنند.

این شیوه درمانی معتقد است که مشکلات ارتباطی افراد با سایرین به کودکی او باز می گردد و لازم است دوران کودکی او مورد بررسی قرار بگیرد تا دلیل بیماری اوکشف شود. در این شیوه درمانی مهارت هایی مانند شجاعت و جرات روبرو شدن با مشکلات را به افراد آموزش می دهند.

این مطلب را نیز بخوانید: افسردگی و زوال عقل در سالمندان

درمان دارویی برای افسردگی

درمان افسردگی دارویکی از روش های بسیار معروف برای درمان افسردگی دارو درمانی است که عملکرد بسیار سریعی دارد. اما این روش درمانی لزوما بهترین روش نیست. به این دلیل که مشکل افسردگی همیشه به دلیل به هم خوردن تعادل شیمیایی در مغز اتفاق نمی افتد که مصرف دارو باعث برطرف شدن این مشکل بشود.

البته بیشتر روانپزشکان مصرف داروهای افسردگی را در بلند مدت توصیه نمی کنند. با توجه به اینکه داروها به کاهش علائم افسردگی کمک می کنند اما درمان قطعی ندارند. یکی دیگر از معایب داروهای افسردگی این است که فرد بیمار به آن وابسته می شود. داروهای ضد افسردگی را نباید بدون دستور پزشک مصرف کنید. همچنین قطع داروهای افسردگی بدون نظر پزشک ممکن است عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

داروهای افسردگی باید تحت نظر پزشک معالج و به همان میزانی که تجویز شده مصرف شوند. در غیر این صورت باعث بروز مشکلاتی برای بیمار می شوند.

درمان افسردگی با استفاده از شوک

شوک درمانی به عنوان یک روش درمانی نسبتا شدید می شناسند که برای معالجه افسردگی های اساسی به کار می برند. این روش درمانی را معمولا برای افرادی در نظر می گیرند که به سایر روش های درمانی پاسخ نداده اند.

در این شیوه بیمار را تحت بیهوشی قرار می دهند و با استفاده از امواج الکتریکی بخشی از مغز او را تحریک می کنند. شوک درمانی را به شکل معمول در هفته 2 تا 3 بار انجام می دهند و مدت زمان آن بین 6 تا 12 جلسه می باشد. لازم است که جلسات شوک درمانی تحت نظر افراد متخصص که شامل روانپزشک، پرستار، متخصص بیهوشی کنترل و مدیریت شود. این شیوه درمانی از دهه 1940 تاکنون مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه در شکل آن پیشرفت هایی حاصل شده است همین امر باعث شده که هنوز به عنوان یک روش درمانی شناخته شود.

درمان افسردگی با تغییر در سبک زندگی

اغلب روانشناسان توصیه می کنند که افراد در کنار استفاده از روش های متداول درمان افسردگی می توانند از روش هایی مانند تغییر در سبک زندگی نیز کمک بگیرند. جالب است بدانید که این روش بسیار کاربردی می باشد. در بسیاری از موارد مشاهده شده است استفاده از انواع روش های درمانی در کنار تغییر سبک زندگی موثر واقع شده است.

در برخی موارد نیز دیده شده که فرد افسرده با ایجاد تغییر در سبک زندگی خود از دیگر روش های درمانی بی نیاز شده است.

آر تی ام اس (rTMS)  برای درمان افسردگی چگونه عمل می کند؟

درمان افسردگی با rtmsعلم نشان داده است که علت بروز افسردگی، با قشر فرونتال مرتبط است که در آن جا برقراری ارتباط بین DLPFC  و سینگولیت قدامی عمیق تر (AC) اختلال ایجاد می شود. تحریک مغناطیسی مکرر مغز از روی جمجمه (rTMS)  به طور خاصی روی این ناحیه کوچک متمرکز می شود . با تحریک مکرر این منطقه، ارتباط بین این دو ساختار می تواند بهبود یابد، در نتیجه علائم افسردگی تا 6 الی 12 ماه کاهش خواهد یافت . اثر قابل توجه از درمان معمولا طی 10 الی 12 جلسه آر تی ام اس حاصل می شود .

با توجه به چرخه ای بودن دوره افسردگی، بیماران ممکن است بعد از این دوره درمانی نیاز به هیچ جلسه درمانی دیگر نداشته باشند . اگر مشکلات و علائم برگردد، ممکن است درمانگران ما جلسات درمانی بیش تری را برای دستیابی به اثر ضد افسردگی مداوم و همیشگی توصیه نمایند .

معمولا 78% افراد به خوبی به درمان آر تی ام اس پاسخ می دهند و تقریبا عوارض جانبی را در پی ندارد . FDA ، درمان آر تی ام اس را به عنوان درمانی بی خطر تایید نموده است .

یکی از مهم ترین مزایای درمان افسردگی با rTMS این است که وابستگی بیماران به داروهای ضد افسردگی بعد از درمان کاهش یافته یا کلا از بین می رود.

یک جلسه rTMS چقدر طول می کشد؟

اولین جلسه شما یک ساعت طول خواهد کشید که این شامل آشنایی شما با روش rTMS   و تمام سنجش هایی است که توسط پزشک شما انجام می شود . هر جلسه بعد از آن، به مدت 30 دقیقه طول خواهد کشید .

عوارض جانبی شایع ناشی از rTMS

برخی از این عوارض جانبی عبارتند از:

  • سردرد
  • ناراحتی در ناحیه سر در محل تحریک
  • احساس گزگز، اسپاسم و درد در عضلات صورت
  • سرگیجه و سبکی سر

روش های تکمیلی در درمان افسردگی کدام هستند

روش های مختلفی به صورت تکمیلی برای درمان افسردگی وجود دارد که این روش ها شامل:

استفاده از طب سوزنی برای درمان افسردگی

یکی دیگر از روش های درمانی تکمیلی افسردگی استفاده از طب سوزنی است. جالب است بدانید که استفاده از طب سوزنی برای درمان افسردگی اثبات شده است. بر اساس پژوهش های انجام گرفته ثابت شده است که فرو کردن سوزن ها در برخی از نقاط بدن باعث تحریک عصب های آن ناحیه بشود و در درمان افسردگی موثر باشد. موضوع مهمی که وجود دارد این است که این فرایند باید توسط یک فرد متخصص انجام بگیرد. فراموش نکنید که روش درمان افسردگی برای هر فردی متفاوت است. برای انتخاب بهترین روش درمانی برای افسردگی لازم است موقعیت فرد را در نظر بگیرید و از مشاور نیز کمک بخواهید.

درمان افسردگی در جلسات فردی و گروهی

درمان افسردگی به وسیله جلسات فردی و گروهی هرکدام ویژگی های خاص خود را دارند. معمولا بیماران ترجیح می دهند که در جلسات فردی شرکت کنند. به این دلیل که می توانند همه احساسات و مشکلات خود را با درمانگر در میان گذاشته و به شرح جزئیات نیز بپردازند. در این شیوه درمانی همه زمان و تمرکز درمانگر بر روی یک بیمار می باشد. اما در جلسات درمانی که به صورت گروهی برگزار می شود افرادی شرکت دارند که مشکلات آن ها مشابه است. این افراد تجربه های مشابه ای در افسردگی دارند همچنین درگیر انواع دیگر افسردگی نیز هستند.

یکی از مزیت های جلسات گروهی این است که بیمار احساس تنهایی نمی کند و همین امر موجب می شود که انگیزه آن ها برای درمان بیشتر بشود. نکته دیگری که وجود دارد این است که شرکت در جلسات گروهی باعث می شود بیمار مهارت های ارتباطی و اجتماعی و اعتماد به نفسی را که طی افسردگی از دست داده است تقویت کند. شنیدن داستان ها و تجربه های دیگران باعث می شود که فرد بتواند برای کمک به درمان خود راه های جدیدی را کشف کند.

نکات مهمی که قبل از درمان افسردگی بهتر است بدانید

برای درمان اختلال افسردگی نکاتی وجود دارد که دانستن آن ها به درمان شما کمک کند. در ادامه قصد داریم به برخی موارد که بر فرایند درمان تاثیر می گذارند اشاره کنیم.

آگاهی خود را از افسردگی افزایش بدهید

قبل از هر چیز سعی کنید علت افسردگی خود را پیدا کنید. لازم است اطلاعات خود را در مورد دلایل افسردگی و علائم آن افزایش دهید تا به این شکل بهتر بتوانید به درمان خود کمک کنید. باید توجه داشته باشید که گزینه های مختلفی برای درمان بیماری افسردگی وجود دارد که شما می توانید با بررسی آن ها ریشه افسردگی خودتان را مشخص کنید.

افرادی که افسردگی آن ها دلیل پزشکی دارد لازم است با روش های درمانی مشخصی که پزشکان پیشنهاد می کنند به درمان آن بپردازید. باید دلیل افسردگی مشخص شود و شدت آن معین گردد هر اندازه میزان افسردگی شدیدتر باشد درمان آن به دقت و وسواس بیشتری نیاز دارد.

درمان خود را تا انتها انجام دهید

در برخی موارد یافتن بهترین روش درمان افسردگی با آزمون و خطا همراه است برخی از افراد ممکن است درگیر روش های درمانی شوند که پس از طی مراحلی متوجه شوند این شیوه درمانی مناسب آن ها نخواهد بود. نکته مهم این است که فرد در روند درمان ناامید نشود و تا زمانی که به صورت کامل درمان نشده است دست از درمان برندارد. در ابتدای امر قدم های کوچکی به سمت درمان برمی دارید و آهسته به سمت بهبودی نزدیک می شوید.

برای درمان افسردگی تنها به مصرف دارو اکتفا نکنید

برخی از بیماران که به اختلالات افسردگی حاد دچار هستند برای درمان احتیاج به مصرف دارو دارند. اما مصرف دارو راهی نیست که به درمان کامل منجر شود. در طولانی مدت مصرف دارو چندان موثر نمی باشد. به کار گیری روش های غیر دارویی مثل رفتار درمانی، روانکاوی ، ورزش و ….. به همراه دارو درمانی می تواند به افراد کمک زیادی کند.

بهترین روش درمان افسردگی کدام است؟

در حقیقت هر کدام از روش های درمان افسردگی تاثیرات متفاوتی بر روی افراد دارند. ممکن است یک بیمار نسبت به روش درمانی خاصی پاسخ دهد اما در مورد بیمار دیگر این نتیجه به دست نیاید. یکی از سریع ترین روش های درمانی برای افسردگی استفاده از دارو درمانی است که در برخی موارد به عنوان بهترین روش شناخته می شود. اما نکته ای که وجود دارد این است که اثرات مصرف دارو در کوتاه مدت از بین می رود. در کنار آن داروهای افسردگی عوارض زیادی دارند و پس از یک مدت زمان مشخص باید داروهای جدیدی را جایگزین کنید.

بیشتر کارشناسان در این زمینه عقیده دارند که استفاده از مشاوره افسردگی و مراجعه به یک روانشناس معتبر باعث می شود که روند درمانی سریعتر اتفاق بیفتد.

بر اساس پژوهش های انجام گرفته مشخص شده است که کمک گرفتن از یک روانشناس حرفه ای و شرکت در جلسات روان درمانی و مشاوره های مربوط به افسردگی به عنوان بهترین روش درمان افسردگی شناخته شده است. بر اساس این پژوهش ها مشخص شده که روان درمانی بیش از هر روش دیگری برای درمان افسردگی موثر است و احتمال بازگشت افسردگی و بروز نشانه های آن در این شیوه درمانی بسیار کم است. برخی از افراد در مراحل شدید افسردگی هستند و در کنار روان درمانی نیاز به مصرف دارو دارند، استفاده از روش درمانی مشاوره و روان درمانی باعث می شود که فرد فرایند درمان را بهتر طی کند و به راحتی بتواند علائم خود را تحت کنترل بگیرند. این امر باعث می شود تا فرد به مرور زمان از مصرف دارو نیز بی نیاز شود.

خلاصه

افسردگی یک بیماری جدی است که در صورت عدم درمان می تواند پیشرفت نماید به طوری که فرد دست به خودکشی بزند.  اگر نمی‌خواهید از داروهای ضدافسردگی استفاده کنید، راههای درمان افسردگی طبیعی برای مبارزه با این احساس وجود دارد.

شما باید در مورد راههای درمان افسردگی یا درمان افسردگی بدون دارو با درمانگر و پزشک خود صحبت کنید تا بهترین رویکرد را برای درمان شما ارائه دهد. ایجاد تغییرات مختلفی در  سبک زندگی مانند پیروی از رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و خواب کافی ممکن است به بهبود علائم شما کمک کند.

همیشه قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی یا گیاهان داروی برای درمان افسردگی بهتر است با پزشک خود در این زمینه صحبت کنید، زیرا این مکمل ها ممکن است با داروهای ضد افسردگی شما تداخل داشته باشد یا عوارض جانبی خاصی را برای شما ایجاد نماید.

تحقیقات علمی  نشان می دهد که گفتار درمانی (MBCT) و رفتار درمانی  (CBT) می تواند در درمان افسردگی و پیشگیری از عود علائم در آینده موثر باشد. در نتیجه  تمرین های مختلف رفتار درمانی می تواند در درمان افسردگی موثر باشد. پس گاهی اوقات لازم است تا:

  • راحت بشیننید
  • چشمانتان را ببندید
  • و به طور طبیعی نفس بکشید.
  • روی احساس بدنتان در حین نفس کشیدن تمرکز کنید.
  • هنگامی که ذهن شما سرگردان است، توجه خود را به سمت تنفس خود هدایت کنید.

و همیشه به یاد داشته باشید که چیزی به عنوان سریعترین راه درمان افسردگی وجود ندارد. این مورد بستگی به میزان و شدت افسردگی شخص دارد اما به طور کلی اگر درمان خود را جدی بگیرید و پیگیر باشید، درمان به زودی حاصل خواهد شد.

سوالات متداول

آیا استرس می تواند بیماری افسردگی را تشدید نماید؟

استرس ، سطح ماده شیمیایی ترشح شده توسط سلول های مغزی به نام کورتیزول را به میزان بسیار زیادی افزایش می دهد. مشخص شده ترشح این ماده در افراد مبتلا به افسردگی بسیار بیشتر از سایر افراد جامعه است. روانپزشکان استراتژی های زیادی برای مقابله با استرس مطرح می کنند که برخی از آنها مانند مدیریت زمان، مدیتیشن و  آموزش بیوفیدبک را می توانید به راحتی در زندگی روزمره خود بگنجانید.

آیا درمان افسردگی بدون دارو یا داروهای ضد افسردگی امکان پذیر است؟

بله ، اما اکثر مردم نمی دانند که می توان افسردگی را در خانه و بدون دارو درمان کرد. واقعیت این است که همیشه برای کاهش علائم افسردگی یا حتی تسریع فرایند بهبودی نیازی به قرص ندارید. با ایجاد چند تغییر در شیوه زندگی شما ممکن است به میزان قابل توجهی علائم بیماری شما کاهش یابد یا به طور کلی ناپدید شود.

برای درمان افسردگی بدون دارو چه بخوریم؟

خوردن سبزیجات سبز، میوه ها و آجیل می تواند به بدن در مبارزه با افسردگی کمک کند . در واقع، یک مطالعه نشان داده افرادی که مقادیر کمتری میوه و سبزیجات مصرف می‌کنند، بیشتر از سایر افراد جامعه  از افسردگی رنج می‌برند.

آیا ورزش به درمان افسردگی بدون دارو کمک می کند؟

ورزش یک روش طبیعی و قدرتمند برای درمان اختلال افسردگی است که در اثربخشی با داروهای ضد افسردگی و روان درمانی رقابت می کند. ورزش باعث می شود بدن مواد شیمیایی به نام اندورفین را آزاد کند. اندورفین نه تنها به ما “احساس خوب بودن” می دهد، بلکه به عنوان یک مسکن عمل می کند و احساس درد را کاهش می دهد. ورزش همچنین از انعطاف پذیری مغز پشتیبانی می کند. در نتیجه فعالیت بدنی باعث افزایش انعطاف پذیری عصبی در افراد غیر افسرده و بهبود علائم بالینی اختلال افسردگی اساسی می شود .

آیا مدیتیشن می تواند ساختار مغز را تغییر دهد؟

مدیتیشن به احتمال زیاد به مغز شما کمک می کند تا احساسات قوی را بهتر مدیریت کنید؛ به همین خاطر  یکی  روش های رایج درمان قطعی افسردگی و اضطراب محسوب می گردد.

داروهایی که برای درمان افسردگی استفاده می شوند را بیان کنید

در بسیاری از موارد داروهای ضد افسردگی توسط روانپرشک برای بهبود بیمار و کاهش علائم وی تجویز می شود. این داروها برای درمان افسردگی با تغییر جریان مواد شیمیایی مغز طراحی شده اند که  برخی از آن ها عبارتند از:

  • مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSIs)
  • مهارکننده های بازجذب سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs)
  • مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
  • داروهای ضد افسردگی غیر معمول
  • داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای