عوارض مصرف Citalopram سیتالوپرام یکی از دغدغه های افرادی است که برای مدت طولانی از این دارو استفاده می کنند. سیتالوپرام، که با نام تجاری سیتالد نیز شناخته می شود، یک داروی ضد افسردگی انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است. این دارو برای درمان اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اختلال هراس استفاده می شود. سیتالوپرام با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند. سروتونین یک ماده شیمیایی مغز است که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارد. سیتالوپرام معمولاً به صورت قرص خوراکی تجویز می شود. دوز معمول سیتالوپرام 20 تا 40 میلی گرم در روز است که به یک دوز در روز تجویز می شود. برخی از عوارض جانبی شایع سیتالوپرام عبارتند از:
- خشکی دهان
- اسهال
- تهوع
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- کاهش میل جنسی
- بی قراری
- تعریق
- خستگی
در ادامه اگر کنجکاو هستید که بدانید قرص سیتالوپرام چیست، مطالعه ادامه مطلب را از دست ندهید. توجه داشته باشید که قرص سیتالوپرام و قرص اس سیتالوپرام با هم تفاوت هایی دارند. هرچند هردو اغلب برای درمان افسردگی استفاده می شوند. پیشنهاد می کنیم در صورتی درحال حاضر دارید داروی اس سیتالوپرام مصرف می کنید، مطلب عوارض مصرف Escitalopram اس سیتالوپرام را نیز مطالعه کنید.
داروی ضد افسردگی سیتالوپرام یکی از دیگر از داروهای روانپزشکی می باشد که از دسته مهارکننده های انتخابی بازگشت مجدد سروتونین SSRIs: SELECTIVE SEROTONIN REUPTAKE INHIBITORS است. روانپزشک این قرص را اغلب برای درمان افسردگی تجویز می کند. Citalopram برای درمان فعلی شما و فقط با تشخیص روانپزشک قابل تجویز است و مصرف خودسرانه آن می تواند عوارض خطرناکی به همراه داشته باشد.
نحوه مصرف قرص سیتالوپرام
همیشه قبل از شروع مصرف هر داروی جدیدی با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. نکات مهمی که باید در مورد سیتالوپرام به خاطر داشته باشید:
- سیتالوپرام یک داروی ضد افسردگی است که به عنوان مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) شناخته می شود.
- این دارو برای درمان اختلال افسردگی اساسی، اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) و اختلال هراس استفاده می شود.
- سیتالوپرام را می توان با یا بدون غذا مصرف کرد.
- دوز معمول سیتالوپرام 20 میلی گرم در روز است، اما ممکن است بسته به نیاز شما توسط پزشک تنظیم شود.
- ممکن است چند هفته طول بکشد تا سیتالوپرام شروع به کار کند.
- مهم است که این دارو را طبق دستور پزشک مصرف کنید و مصرف آن را ناگهانی قطع نکنید.
- سیتالوپرام می تواند عوارض جانبی مانند حالت تهوع، خشکی دهان، سرگیجه و خواب آلودگی ایجاد کند.
این مطلب را نیز بخوانید: چه کسانی نیاز به روانپزشک دارند
هر دارو ممکن است در ابتدای مصرف در بیمار ایجاد حساسیت کند. در صورت تداوم حساسیت نسبت به مصرف سیتالوپرام باید روانپزشک خود را مطلع نمایید. البته باید بدانید روانپزشک با آگاهی به تمامی عوارض و تشخیص پزشکی آن را برای شما تجویز می کند.
مصرف Citalopram سیتالوپرام در کودکان
در کودکان افسرده این دارو با حساسیت بالاتری تجویز می گردد. در مطالعات اقدام و تمایل به خودکشی در حین استفاده این دارو توسط کودکان مشاهده شده است.
مصرف Citalopram سیتالوپرام در سالمندان
در مطالعات انجام شده، اثرات جانبی مصرف این دارو در افراد سالمند نسبت به بزرگسالان تفاوتی نداشته است. البته اثر درمان آن در سالمندان بیشتر از بزرگسالان می باشد به همین دلیل دوز مصرف آن در این گروه سنی باید کمتر باشد.
مصرف Citalopram سیتالوپرام در بارداري و شيردهي
اگر بعد از بارداری خود علائم افسردگی مشاهده کردید، می توانید برای درمان افسردگی پس از زایمان خود به پزشک مراجعه کنید تا متناسب با شرایط شما دارو تجویز کند. سیتالوپرام نباید توسط زنان باردار یا شیرده مصرف شود. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، حتماً با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای مصرف سیتالوپرام صحبت کنید. همچنین نباید توسط افرادی که سابقه گلوکوم، احتباس ادرار یا مشکلات پروستات دارند مصرف شود. سیتالوپرام یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان افسردگی، اضطراب و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) استفاده می شود. مصرف سیتالوپرام در دوران بارداری خطراتی دارد و باید فقط در صورت تجویز پزشک مصرف شود.
در صورت بارداری یا احتمال به آن، روانپزشک و پزشک متخصص خود را مطلع سازید. این دارو در شیر مادر ترشح می شود و عوارض مختلفی را به همراه دارد. عوارضی مانند کاهش اشتها و وزن و همچنین بی خوابی در نوزاد از اثرات جانبی آن می باشد که بهتر است در دوران شیردهی این دارو مصرف نگردد. برخی از خطرات احتمالی مصرف سیتالوپرام در دوران بارداری عبارتند از:
- افزایش خطر نقص مادرزادی قلب
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- سندرم قطع دارو در نوزادان
قرص سیتالوپرام برای چی خوبه؟
این دارو برای درمان افسردگی اساسی، درمان اختلال هراس و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) استفاده می شود. سیتالوپرام همچنین گاهی اوقات برای درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD) استفاده می شود. خود درمانی می تواند خطرناک باشد، بنابراین مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی همیشه بهترین اقدام در هنگام مصرف دارو یا تجربه مشکلات پزشکی است. برای اطلاعات بیشتر با مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری تماس برقرار نمایید.
این مطلب را نیز بخوانید: اختلالات افسردگی کدامند؟
آیا قرص سیتالوپرام مرفین دارد؟
خیر، قرص سیتالوپرام حاوی مرفین نیست. سیتالوپرام، که با نام تجاری سیتالپرام نیز شناخته می شود، یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که برای درمان افسردگی، درمان اضطراب و اختلال هراس استفاده می شود. به عنوان یک داروی ضد افسردگی، با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند. مرفین یک مسکن قوی از دسته اوپیوئیدها است که برای تسکین درد شدید استفاده می شود.
این ماده با اتصال به گیرنده های اوپیوئیدی در مغز و نخاع، سیگنال های درد را مسدود می کند. سیتالوپرام و مرفین دو داروی کاملاً متفاوت با مکانیسم های عملکرد و کاربردهای مختلف هستند. سیتالوپرام برای درمان اختلالات خلقی استفاده می شود، در حالی که مرفین برای تسکین درد شدید استفاده می شود.
عوارض مصرف طولانی سیتالوپرام
عوارض جانبی جدی تر سیتالوپرام عبارتند از:
- سندرم سروتونین (SS): این یک عارضه جانبی بالقوه جدی است که می تواند در صورت مصرف سیتالوپرام همراه با سایر داروهایی که سطح سروتونین را افزایش می دهند، رخ دهد.
- افزایش خطر افکار یا اقدامات خودکشی: در کودکان، نوجوانان و افراد جوان، افزایش خطر افکار یا اقدامات خودکشی در هنگام شروع درمان با سیتالوپرام یا در صورت تغییر دوز دارو مشاهده شده است.
- تشنج
- خونریزی غیرطبیعی: خونریزی غیرطبیعی مانند کبودی یا خونریزی لثه ممکن است رخ دهد.
دوز مصرفی سیتالوپرام
درحال حاضر دوزهای متنوعی از قرص سیتالوپرام وجود دارد که با توجه به سن و نوع بیماری فرد، تجویز می شود. به هیچ عنوان دوز قرص سیتالوپرام را خودتان کم و یا زیاد نکنید و طبق درمانی که پزشک برای شما تجویز کرده، پیش بروید.
تداخلات دارویی با قرص سیتالوپرام
مصرف Citalopram سیتالوپرام با برخی از دارو ها و مواد تداخل دارویی دارد. به همین دلیل در صورت مصرف هر گونه دارو یا مواد مخدر حتما روانپزشک خود را مطلع نمایید. این دارو ها عبارتند از:
• داروهای بروموکریپتین و بوسپیرون
• دارو های ضد افسردگی سه حلقه ای شامل: آمی تریپتیلین، کلومیپرامین، ایمیپرامین
• دارو های دکسترومتورفان، لوودوپا، لیتیوم، مپریدین، موکلوبماید، نفازودون، پنتازوسین
• دارو های مهار کننده های انتخابی گیرنده سروتونین شامل: فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین، سرترالین
• مواد مخدر توهم زا شامل: LSD، اکستازی، ماری جوانا
• ترامادول، ترازودون، تریپتان، تریپتوفان، ونلافاکسین، لینزولید
• مهارکننده های مونوآمینواکسیداز شامل: فورازولیدون، ایزوکربوکسازید، فنلزین، پروکاربازین، سلژیلین، ترانیل سیپرومین
مصرف سیتالوپرام در افرادی که مبتلا به بیماری های زیر هستند یا سابقه ابتلا به آنها را دارند، باید با احتیاط بیشتری صورت گیرد. روانپزشک قبل از تجویز هر گونه دارو سابقه ابتلای فرد به بیماری ها را باید بداند.
• اختلالات دو قطبی
• دیابت ملیتوس
• بیماری های قلبی و حملات قلبی
• بیماری های کلیوی و کبدی
• مانیا
• اختلالات تشنج
برای بهبود افسردگی از زمان شروع مصرف دارو حداقل 4 هفته زمان نیاز دارد. بسته به عود بیماری این زمان می تواند تا 6 ماه نیز به طول بی انجامد.
همچنین مقدار و زمان مصر نیز نیاز به دستور پزشک دارد.
توجه داشته باشید که از عوارض و اثرات جانبی مصرف Citalopram سیتالوپرام میتوان گفت در میان دارو های روانپزشکی سیتالوپرام از آن قبیل داروهایی می باشد که کمترین تداخلات دارویی با مواد مخدر دارد.
موارد احتیاط در مصرف Citalopram سیتالوپرام
مصرف هر دارو در کنار مزایای بهبودی عوارضی نیز در پی دارد. البته عوارض دارو در تمام افراد ممکن است نشان داده نشود و فقط در عده ای کم دیده شود. از موارد قابل احتیاط در مصرف سیتالوپرام به موارد زیر می توان اشاره نمود:
• بی قراری
• تحریک پذیری
• تمایل به خودکشی
• رفتار های غیر عادی
در صورت مشاهده هر کدام از علائم بالا روانپزشک خود را مطلع سازید. از دیگر عوارض این دارو می توان به خواب آلودگی، اختلال در تمرکز و تفکر، اختلال در حرکات اشاره نمود. از عمده ترین عوارض مشترک در میان دارو های روانپزشکی می توان به خواب آلودگی و گیجی اشاره نمود. که در این زمان باید از انجام کارهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند پرهیز کرد.
عوارض جانبی مصرف Citalopram سیتالوپرام:
عوارضی که در ادامه به آنها اشاره می شود، در همه افراد مصرف کننده دیده نشده است. همچنین این عوارض پایدار نبوده و بعد از مدتی قطع می شوند.
عوارض با شیوع بیشتر:
- کاهش توانایی و میل جنسی
- خواب آلودگی
- خشکی دهان
- تهوع
- سستی یا خواب آلودگی غیرعادی
- اختلال در خواب
موارد گفته شده کمتر از یک هفته از شروع مصرف دارو قطع می شوند و نیازی به اطلاع روانپزشک نیست. اما در صورت تداوم و تشدید آنها بهتر است روانپزشک خود را مطلع سازید.
عوارض با شیوع کمتر:
- بی قراری
- تاری دید
- تب و لرز
- تکرر ادرار
- کاهش تمرکز و حافظه
- تغییر در سیکل قاعدگی زنان
- خارش های پوستی
- اختلال در تنفس
- کاهش احساسات
عوارض با شیوع نادر:
اضطراب و استرس غیر عادی، تغییر رفتار شبیه به افراد مست، خونریزی لثه ها و بینی، حساسیت سینه ها، ترشح غیر عادی شیر در خانم ها، اختلال در تمرکز و تفکر، افزایش سریع وزن، قرمزی و تحریک چشم، خارش، تحریک پذیری، سوزش و پوسته پوسته شدن پوست بدن، گیجی یا غش کردن، احساس گرسنگی، ضربان قلب نامنظم کمتر از 50 بار در دقیقه ، تحریک پذیری، کاهش سطح سدیم خون (این حالت با گیجی، تشنج، خواب آلودگی، خشکی دهان، افزایش تشنگی و کاهش انرژی همراه است)، آشفتگی، بی حسی، ورم صورت، مچ پا و دست ها، اختلال در نگه داشتن ادرار و دفع آن، تیک در اعضای بدن یا صورت، خستگی و ضعف غیر عادی، تغییر حالات روحی، عصبانیت، درد به هنگام دفع ادرار، نقاط ارغوانی یا قرمز رنگ بر روی پوست، گلو درد، تب و لرز، تشنج، سندرم سروتونینی (بی قراری، گیجی، اسهال، افزایش فعالیت، نا هماهنگی، خستگی، تعریق، صحبت کردن و انجام حرکات با هیجان غیرعادی، ترس و لرز)
در صورت پایداری و تشدید هر کدام از علائم نادر هر چه سریع پزشک خود را مطلع سازید.
عوارض قطع مصرف دارو سیتالوپرام
• اضطراب
• گیجی
• عصبانیت
• ترس
• لرز
برای دریافت مشاوره در تشخیص عوارض مصرف Citalopram سیتالوپرام و درمان توسط دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک می توانید با شماره های 22260067 و 22725506 تماس بگیرید.
کلام آخر
سیتالوپرام برای درمان سایر اختلالات خلقی مانند اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) استفاده شود. سیتالوپرام با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی است که نقش مهمی در تنظیم خلق و خو دارد و با افزایش سطح سروتونین، سیتالوپرام می تواند به بهبود علائم افسردگی، اضطراب و وسواس فکری-اجباری کمک کند. برای اطلاعات بیشتر با ما در مطب روانپزشکی دکتر فرامرز ذاکری ارتباط برقرار نمایید.
با دنبال کردن آدرس اینستاگرام دکتر فرامرز ذاکری از آخرین مقالات و مطالب سایت ایشان با خبر شوید.